Gellerup Museum
 

Film om ideerne bag Gellerup

Gellerup Museum fortæller via tre små film historien om Gellerupparkens og Toveshøj opståen, og hvilke ideer der lå bag skabelsen af boligområdet med 2400 boliger. Et boligområde, der med Helhedsplanens vedtagelse i 2010, står over for en gennemgribende omlægning

Oprindelige tanker
Inden forandringerne for alvor bryder løs i Gellerup, har Gellerup Museum lavet tre små film, der dokumenterer områdets historie.

I dag bliver Gellerup tit associeret med andre ting, men vi ville gerne have de oprindelige tanker og principper bag byggeriet frem. Alt det der kunne være og er kvaliteter ved området, fortæller museets første leder Doron Haahr, der har samarbejdet med danmarkshistorien.dk om filmene.

Visionært projekt
Opførelsen af etageboligerne i Brabrand er ifølge Doron Haahr, der er uddannet historiker, et meget godt billede på hele udviklingen af det danske samfund i 1960'erne. 

I takt med det økonomiske opsving i 1950'erne og 1960'erne opstod drømmen om et bedre liv. Folk ville ud af de kummerlige lejligheder i byerne. Man begyndte at bygge rummelige lejligheder med luft, lys og nem adgang til grønne arealer. Og de var enormt eftertragtede og populære i 1960'erne, fortæller Doron Haahr.

Alt inden for rækkevidde
Det var et meget visionært projekt. Man byggede ikke bare etageejendomme, man byggede en hel lille by. Alt skulle være inden for 10 minutters gang; indkøbscenter, skole, kirke, svømmehal, biograf, teater og daginstitution. Og man gjorde meget ud af at adskille gående og kørende trafik, så børn kunne færdes sikkert, fortæller Doron Haahr.
 
Unikke vidner
I en af de tre film medvirker ægteparret Inga og Sven Erik Sørensen, der har boet i den samme lejlighed i Gellerupparken, lige siden den blev bygget i 1969.
De er førstehåndsvidner til historien. Og det er vigtigt at indsamle den slags viden, mens vi kan. Det giver eftertiden et unikt indblik i hverdagslivet i boligområdet, siger Doron Haahr.
 

De tre små film

Del 1 - Voksende byer - Yderkvarteret
Her i første film fortæller Stadsarkivar Søren Bitsch Christensen om udviklingen af yderkvarteret Øgadekvarteret i Aarhus.

Del 2 - Voksende byer - Gellerupvisionen
Her i anden film fortæller museumsinspektør fra Gellerup Museum Doron Haahr om idealet bag og tilblivelsen af Gellerupparken.

Del 3 - Voksende byer - Vidner til forandring
I tredje film bliver Inga og Sven Erik Sørensen interviewet. De har boet i Gellerupparken i den sammen lejlighed siden 1969, da parken stod færdig. Før da boede de i Norsgade i Aarhus, som er en del af Øgadekvarteret.

De tre film a 3-6 minutters varighed kan også findes på hjemmesiden www.danmarkshistorien.dk.

 

Helle Hansen  | Tlf.: 27832782